آسانسور یکی از مومات این روزهای آپارتمانها میباشد و نقش مهمی در بحث مدیریت ساختمان دارد. ساختمانی که آسانسور نداشته باشد، احتمال فروش یا اجاره کمتری دارد؛ اما موضوع این مقاله درباره قوانین آپارتمان نشینی در مورد آسانسور است که مثلاً هزینه تعمیرات آن بر عهده چه کسی است؟ آیا آسانسور جزو مشاعات است؟ و بسیاری سوال دیگر که به آن خواهیم پرداخت.در قوانین مربوط به ساختمانها اام به نصب آسانسور برای آپارتمانهای بیشتر از چهار طبقه وجود دارد اما ساختمانهایی هم هستند که به دلیل قدیمیساز بودن یا تعداد طبقات کمتر نیاز به آسانسور در واحدهای بالاتر احساس میشود. در اینگونه موارد قانون راهحلهایی برای ساکنین چنین ساختمانهایی دارد که بر همین اساس مالکان میتوانند با مراجعه به شورای حل اختلاف و مراجع ذیالصلاح اختلافات خود را به صورت اصولی حل کنند. البته قانون هم ابتدا به تعاون و همکاری تمام مالکان برای رفاه بیشتر ساکنین آپارتمان تأکید دارد؛ بنابراین ابتدا با برگزاری جلسهای بین ساکنین، سعی در حل اختلافات کنید و در غیر این صورت از قانون کمک بگیرید. قوانین مربوط به آسانسور نیز در بخش قوانین نرم افزار مدیریت ساختمان قابل تعریف می باشد و تمامی ساکنین می توانند در جریان اطلاعات و قوانین مربوط به آسانسور ساختمان قرار گیرند. فضاهای اضافی در اتاقک آسانسور در پشتبام و اتاق تاسیسات در پارکینگ صرفاً جهت قراردادن وسائل مرتبط با ساختمان خواهدبود.اسبابکشی و حمل مصالح ساختمانی و نخاله های ناشی از تعمیرات با آسانسور و مشغول نگه داشتن آن برای مدت طولانی برای استفاده های شخصی، استفاده اختصاصی از برق عمومی به هر منظور، میزان و مدّتی ممنوع بوده و سرایدار مکلّف به ممانعت از انجام این عمل خواهد بود.
طبق ماده ۲۳ قانون تملک آپارتمانها، اعتراض ساکنین طبقه همکف یا اول و عدم پرداخت هزینههای مربوط به آسانسور به علت استفاده نکردن از آن، قابل پذیرش نیست. طبق ماده ۴ قانون تملک آپارتمانها: اگر مجموع مساحت طبقات بالایی یعنی طبقات سوم و دوم و چهارم از مساحت واحد طبقه اول و همکف بیشتر باشد، سایر مالکین میتوانند به صورت قانونی حقالسهم نصب آسانسور را به همراه خسارات احتمالی از مالکین معترض دریافت کنند.” در برخی ساختمانها اعضای مدیریت ساختمان هزینههای آسانسور را تفکیک شده دریافت میکنند که رضایت تمام ساکنین را نیز در پی دارد. در اینگونه موارد که فرمول خاصی برای دریافت هزینه آسانسور دریافت میشود، ممکن است هزینه برای طبقاتی که استفاده نمیکنند صفر یا کمتر از دیگران باشد.
در برخی ساختمانها ممکن است واحدی به هر دلیلی خالی باشد و خانوادهای در آن زندگی نکنند؛ در این مواقع ممکن است واحدهای دیگر برای پرداخت هزینههای مربوط به آسانسور با مشکلاتی روبرو شوند. می توان در قسمت قوانین نرم افزار ساختمان، قانونی مربوط به آسانسور اضافه نمود : پرداخت حق شارژ ساختمانها به صورت ماهانه اامی است و استفاده یا عدم استفاده از آن تأثیری بر نحوه پرداخت یا عدم پرداخت حق شارژ آپارتمان ندارد.” حق شارژ ساختمان ربطی به حضور ساکنین در ساختمان ندارد و همه موظف به پرداخت هزینههای قسمتهای مشترک هستند. بنابراین حتی مالکین واحدهای خالی نیز باید هزینههای مربوطه را پرداخت کنند.
درباره این سایت